מאת: גולן רוטנברג, מדריך פטם – קבוצת תדמיר
בענף גידול הפטמים, ניהול התאורה בשבועיים הראשונים של חיי האפרוח הוא בעל חשיבות קריטית להתפתחות תקינה ולביצועים מיטביים. משטר תאורה תקין משפיע באופן ישיר על קצב הגדילה, הבריאות הכללית וניצולת המזון של העופות והוא ממלא תפקיד מרכזי בהשגת תוצאות מקצועיות מיטביות. במאמר זה, נתמקד בפרוטוקול התאורה המומלץ לשבועיים הראשונים של גידול פטמים, תוך שימוש בממצאים ממחקרים מדעיים עדכניים והדגשת השפעת התאורה על תהליכים פיזיולוגיים שונים.
בימים הראשונים לגידול, המטרה העיקרית היא לאפשר לאפרוחים הצעירים להתרגל לסביבתם החדשה ולהתחיל בתהליך האכילה והשתייה בצורה מיטבית לכן, חשוב לספק להם תאורה רציפה של 24 שעות ביום. מחקרים מראים כי תאורה מלאה בשלב זה מבטיחה את התפתחותם המהירה ואת תחילת חייהם בצורה אופטימלית. מחקרם של Olanrewaju et al (2006) תומך בגישה זו, ומדגיש את החשיבות של תאורה קבועה ויציבה בשלב הראשון להתפתחות תקינה של האפרוחים.
בשלב זה, התאורה מצטמצמת ל-23 שעות אור עם שעה אחת של חושך. המעבר לחושך מאפשר לעופות להתחיל לפתח מחזורי שינה סדירים, אשר משפיעים באופן חיובי על התפתחות המערכת הח��סונית שלהם. מחקרים מראים כי חוסר מוחלט בשעות חושך יכול לגרום לעייפות כרונית ולעומסים פיזיולוגיים על העופות. מערכת חיסונית חזקה היא הכרחית לשמירה על בריאות העופות ולהפחתת הסיכון לזיהומים ומחלות.
בימים אלו, זמן התאורה מצטמצם ל-21 שעות אור עם 3 שעות של חושך. הפחתת התאורה בשלב זה מאפשרת לעופות להיכנס למחזורי שינה וערות סדירים יותר, מה שתורם לשיפור מצבם הפיזיולוגי והבריאותי. במחקרם של Olanrewaju et al (2006), הודגם כי הפחתה בשעות האור משפרת את מערכת השלד ותהליכים שונים בהתפתחות האפרוח. בנוסף, נמצא כי מחזורי שינה סדירים תורמים לשיפור ניצולת המזון ולהאצת קצב הגדילה.
בשלב זה, התאורה מוגדרת ל-19 שעות אור עם 5 שעות של חושך. תקופות חושך ממושכות תורמות לשיפור משמעותי בניצולת המזון של העופות מאחר והעופות מנצלים את שעות החושך למנוחה והתחדשות וייצור הורמונים שונים, כגון מלטונין, עליו נרחיב בהמשך.
חשוב לציין כי לאורך כל תקופת הגידול, שעת כיבוי האורות נשמרת קבועה, מה שמאפשר לעופות לפתח מחזור יומי תקין ויציב.
סכמה כללית של מלטונין
הורמון המלטונין משחק תפקיד מרכזי במחזורי השינה והערות של האפרוחים ויש לו השפעה מכרעת על בריאותם. המלטונין מופרש בעיקר בחשיכה, והוא תורם לוויסות השעון הביולוגי של העופות, לשיפור תפקוד המערכת החיסונית, ולמניעת לחצים פיזיולוגיים המובילים לבעיות בריאותיות.
מחקרים מראים כי למלטונין יש תפקיד מרכזי בוויסות חום הגוף, במיוחד בעונות החמות, והוא מסייע להפחתת עומס חום בעופות, מה שמוביל לשיפור הרווחה הכללית שלהם.
מעבר לכך, המלטונין תורם לשיפור תפקוד מערכת החיסון על ידי עידוד יצירת הלימפוציטים וייצור הנוגדנים, מה שמשפר את יכולת העוף להילחם בזיהומים ומחלות. השפעה זו הופכת את המלטונין לאחד הגורמים המרכזיים בבריאות האפרוח במהלך התקופה הקריטית של השבועות הראשונים לחייו.
משטר תאורה נכון משפיע על מחזורי השינה והבריאות הכללית של העופות, ובנוסף משחק תפקיד חשוב בניצולת מזון תקינה וקצב גדילה אופטימלי. מחקרים מצביעים על כך שפרוטוקול תאורה מאוזן תורם לשיפור ניצולת המזון בכך שהוא מאפשר לעופות לנוח בצורה מיטבית במהלך שעות החושך, ולנצל את שעות האור לאכילה ופעילות.
הורמונים כמו תירוקסין וטרי-יודוטירונין, המושפעים גם הם ממלטונין, משחקים תפקיד חשוב בשיפור חילוף החומרים של העופות, ובכך מאפשרים להם להגיע למשקל היעד בצורה מהירה ויעילה יותר. ניצולת מזון טובה מעודדת את קצב הגדילה ומביאה לתוצאות מקצועיות גבוהות.
משטר תאורה נכון, במיוחד בימים הראשונים של חיי האפרוח, הינו בעל השפעה בריאותית רבה. מחקרים רבים מצביעים על כך שפרוטוקול תאורה תקין יכול להפחית התפתחות מחלות שונות או את רמת פגיעתן וכן לעודד התפתחות מהירה ותקינה של הפטמים – דבר המביא לתוצאות מקצועיות גבוהות.
על מנת למקסם את ההשפעות החיוביות של פרוטוקול התאורה, חשוב להקפיד על יישום מדויק של ההנחיות המומלצות, תוך מעקב שוטף אחרי מצב הלהקה והתאמת התאורה בהתאם לצרכים המשתנים.
ניהול תאורה תקין בשבועיים הראשונים של גידול פטמים הוא כלי חיוני וקריטי בידי המגדל להצלחת התהליך כולו. פרוטוקול התאורה המבוסס על מחקרים שונים ושנות ניסיון רבות משפר את בריאות העוף, קצב גדילתו והתנהגות הלהקה ותורם לתוצאות מקצועיות מיטביות.
יישום נכון ומדויק של פרוטוקול התאורה הוא המפתח להבטחת הצלחה מקצועית ובריאותית בגידול פטמים.
Effect of photoperiod on live performance in broiler chicks from placement to 14-days-of-age, Journal of Applied Poultry Research, Volume 31, Issue 4, December 2022, 100295